TATLER FOCUS

Located within a condominium at Keppel Bay, this abode is one of those rare apartments where, literally, you see a different perspective each time you enter. It was indeed the owners’ desire for an unconventional home that sparked a series of novel ideas by Summerhaus D'zign, a design firm led by husband-and-wife team  Larry Lim and Jess Koh. 

“The owners wanted something unconventional and ultra-modern. They’ve seen many houses which feature the standard rectangular cove lighting, and they wanted something different for their home,” Lim, co-founder of Summerhaus, vividly recalls. The designers were enlisted to achieve a creative balance between novelty and retaining the home’s understated and luxurious atmosphere.

Take a closer look at the details that go into the making of this abode's bold design scheme:

(Related: 10 Minutes with Jess Koh)

Spatial Definition

It’s in the living room where the angular flair of the home truly shines. A multi-angled corridor wall leading to the living room creates a seductive backdrop, while the living room’s ceiling, with its asymmetrical cut-out structure, is an immediate attention grabber. To pull off this unusual concept for the ceiling, Summerhaus meticulously customised its design, and lavished additional time working out the details with its contractors.

(Related: 50 Most Influential in Singapore Design 2015: The Noteworthy)

Grand Entrance

The home’s visual appeal is apparent once you enter from either of its two entrances. At one entrance, you’re greeted by a gold-clad suspended mirror cabinet, while at the second entrance, visitors are entranced by a sculptural bar (as seen above). The final result is a dramatic angular design, where no walls within this 3,000 sq ft, four-bedroom apartment are angled at 90 degrees. 

(Related: 10 Ways To Turn Your Home Into An Urban Sanctuary)

Luxe Finishes

To achieve a subtle emphasis of the sculptural space, the interiors are designed with a neutral palette of black, white, gold and cream. “As the apartment’s design is dramatic enough, we wanted the colours to be subtle, to let the shapes speak for themselves,” says Lim.  Materials were chosen for their sense of understated luxury. One feature that stands out are two slabs of Arabescato marble, carefully selected and bookmatched to ensure a picturesque feature in the dining area. Special laminates from Austria confer accents of metallic silver and bronze in the master bedroom, and a touch of leather in the living area.

(Related: Home Tour: A Modern Home With Bold Geometric Details)

Eye On Function

Stylish as it may be, the apartment’s angular features have not compromised the functionality of the home. Summerhaus was particularly concerned that the apartment must remain very functional, practical and usable with sleek lines and hidden storage areas. For instance, an angled glass wall in the living room doubles up as a cabinet, which cleverly tucks away the TV and sound system. A series of spotlights play up the sculptural features of the corridor wall, while allowing the owners to switch between different lighting options.

(Related: 15 Chic Geometric Pieces For Every Room)

Favoured Spaces

Showcase your hobbies and personal collections—this couple's collection of whiskys and wines for instance, takes centrestage at the bar area by the entrance. Clad in gold, the customised bar bears sculptural elements that echo the geometric details of the home while artfully displaying the couple’s liquors and wines. Unsurprisingly, it's become one of the couple's favourite spaces within their abode.

(Related: 10 Art Deco-Inspired Lights For The Modernist) 

 For more, visit  summerhaus.com.sg.

Tags: Interior Design, Modern, Geometric, Summerhaus D'zign