Skip to content
search
Homes Home Tour: An Apartment That Combines Scandi-Chic Elements With Glamorous Accents

Home Tour: An Apartment That Combines Scandi-Chic Elements With Glamorous Accents

The gold lattice screen brings an opulent touch to the home while the neutral palette keeps the look elegant
The gold lattice screen brings an opulent touch to the home while the neutral palette keeps the look elegant
By Asih Jenie
June 23, 2020
Combining understated Scandinavian influences with opulent details, this stylish apartment designed by MOW Interior is a beautiful unity of contrasting elements

Time, budget and design are the trifecta of elements a designer needs to balance in every project. With this 3,000sqft condo at Marina Bay Suite by MOW Interior, the biggest constraint was time: just two weeks to design and eight weeks for construction.

When the owners of the apartment approached MOW Interior, the couple were expecting their second child and wanted to move in as quickly as possible to spend the confinement period in their new home. 

Read also: Home Tour: A Colourful House With An Elegant Mix Of Pink And Blue Rooms

MOW Interior co-founders Wong Teck Soon and Shermaine Ong
MOW Interior co-founders Wong Teck Soon and Shermaine Ong

“They found us through our social media channels and they loved our work,” says MOW Interior co-founder Shermaine Ong. “The average turnaround time for a project of this scale is four months, so the timeframe was less than ideal, but we were experienced enough to take this on. We just needed to make smart decisions to avoid blowing the budget or sacrificing the design.”

Having been in the business of luxury interior design for 20 years, MOW Interior has developed the ability to hit the sweet spot on the triangle of time, budget and design.

Read also: Home Tour: A Vintage Car Is The Centrepiece Of A Couple's Elegant House In Singapore

The purple toaster adds a pop of colour to the minimalist kitchen;
A purple toaster oven adds a pop of colour to the kitchen
The handsome dark wood cabinetry showcases the couple’s favourite objects and curios
The handsome dark wood cabinetry showcases the couple’s favourite objects and curios

The clients’ initial design brief was an amalgamation of two styles that occupy different ends of the style spectrum. The Singaporean wife loves the Scandinavian style by way of Australian sensibilities; she adores a mix of pastels, warm-toned wood and breezy, open spaces. The Indonesian husband is a fan of baroque opulence—think crystal chandeliers and gilded carvings.

“Our challenge was to create something both clients could be happy with,” says Ong. MOW Interior paired a restrained material palette with statement fixtures and furniture pieces for a happy middle ground. The result is most apparent in the living and dining area, which is one uninterrupted space demarcated only by furniture. The material palette comprises white, grey and greige, which serves as a canvas for sofa and lounge chairs with elaborate details such as eyelets and ribbed stitching, and tables with brushed gold bases.

The living room enjoys panoramic views of the Marina Bay district
The living room enjoys panoramic views of the Marina Bay district

MOW Interior has articulated the couple’s preferences with architectural details that create a cohesive design language throughout the house. The white walls with their white beadings and panels are a nod to Scandinavian design. The feature wall in the living space is finished with book-matched slabs of Volakas marble; the stone’s white base and delicate grey veining are a perfect blend of the husband’s and wife’s tastes.

The golden lighting piece in the living area is a contemporary take on a traditional crystal chandelier. The shelves and wall recesses are also airbrushed with gold paint, a thoughtful design decision that saves time and maintenance cost without sacrificing the opulent touch. “We could have used metal sheets, but as this condominium is located near the sea, the metal will be quick to rust,” says Ong. 

 

The gold lattice screen brings an opulent touch to the home while the neutral palette keeps the look elegant
The gold lattice screen brings an opulent touch to the home while the neutral palette keeps the look elegant

A gold screen wedged between the living and dining areas completes the look. The surface behind the screen is glazed, and the screen itself serves as an extension of the wall that neatly rounds off the shape of the room without blocking the natural light in the living area, all while adding an extra touch of opulence to the space.

 

The stylish kitchen features gold hardware on white cabinetry
The stylish kitchen features gold hardware on white cabinetry

“The greatest asset of this unit is the view, so the layout of the home has been designed to maximise it,” says Ong. This translates to open spaces and minimal walls. MOW Interior merged the unit’s separate wet and dry kitchens into one large workshop-style space built around a generous kitchen island.

“The kitchen is the wife’s domain, so in contrast to the study’s dark-material palette, it mostly features white and grey finishes and feels decidedly more Scandinavian,” reveals Ong. The kitchen incorporates a window to the dining-living area, and the view beyond. Incidentally, all the other rooms employ the same strategy wherever there’s a window.

Read also: Architect Carlo Calma Re-Shapes Home Design For Our Post-Pandemic New Normal

Gold trimmings and the leather headboard elevate the look of the master bedroom
A view of the kitchen and dining area from the living room;
The study houses the husband’s collection of spirits and figurines
The master bathroom features symmetrical vanity areas for him and her
 

The key to completing the project in 10 weeks was strategic planning. “We had to carefully alter and adjust the sequence of construction,” says Ong. The carpentry works, for example, which are generally done toward the end of the construction period were prefabricated in advance to reduce the time required for the installation.

This called for painstaking precision; something that could go awry in the hands of less-experienced designers. This is most apparent in the husband’s study, an opulent den featuring a floor-to-ceiling cabinet finished in dark-wood veneer that displays his collection of spirits and personal curios. MOW Interior also played it smart with a limited footprint in the bathroom by separating the toilet and shower area with glass doors, leaving enough room to create his and hers vanity areas.

 

The child’s bedroom is a playful space decorated with a geometric rug and colourful accent cushions
The child’s bedroom is a playful space decorated with a geometric rug and colourful accent cushions
The handsome dark wood cabinetry showcases the couple’s favourite objects and curios
The built-in shelves showcase the family's favourite collectibles in the study

This apartment represents a confident flex of the firm’s design-and-build muscle, as well as its tempered skill in balancing different styles. The project has also pushed the team’s capability to deliver better and faster results without compromising on the quality they’re known for.

Tags

Homes home design decor mow interior

clear
keyboard_arrow_up

In order to provide you with the best possible experience, this website uses cookies. For more information, please refer to our Privacy Policy.

close